Fotoalbum  ZwerfAfvalPakkers of -Prikkers (ZAP)

 

Amsterdam Zuidoost mag zich dit jaar ZAP-(deel)gemeente van Nederland noemen! ZAP staat voor Zwerf Afval Pakkers.

Dat betekent dat het Zuidoost volgens de stichting Nederland Schoon van alle Nederlandse gemeenten het beste lukt om zich samen in te zetten voor een schoon stadsdeel. Naast de goede inzet van de reiniging is er samenwerking met bewoners, ondernemers, woningcorporaties, scholen en andere partijen.

Vrijdagochtend 18 maart stond de stichting met ambassadeur Rob Geus (Smaakpolitie) op het Anton de Komplein om de prijs uit te reiken: een cheque van 5000 euro voor een ZAP-feest in december én natuurlijk de eer.

Samen houden we het schoon. Wagens van de reiniging vormden een colonne op het Anton de Komplein; een heleboel kinderen en oudere actieve bewoners waren naar het stadsdeelkantoor gekomen om het feestje mee te vieren. Zuidoost heeft veel enthousiaste ZAP-pers (ZwerfAfvalPakkers of –Prikkers), de woningcorporaties zijn actief met onder
meer de Blokportiertjes, de Portiekportiertjes en de Kortvoortkanjers en er wordt samengewerkt met scholen en ondernemers.

Een aantal enthousiastelingen kon er niet bij zijn, zoals Ellen Jansen van stichting de Blokhut. Op het moment van de uitreiking was zij met vier verschillende scholen bezig met een schoonmaakestafette.

De grootste ergernissen van bewoners zijn: troep op straat, verkeerd aanbieden (grof) vuil en snoeproutes van en naar scholen. De filmpjes van de Clean it Up campagne (onderdeel van Zuidoost Schoon) die het stadsdeel liet maken, laten op geestige wijze
zien dat het ook anders kan. Onderstaand een voorbeeld.

Afsluiting Zuidoost Schoonweek A’damse Poort zaterdag 19 maart 11.30 uur-16.30 uur. Zaterdag 19 maart wordt de Zuidoost Schoonweek afgesloten met een spectaculair Schoonevenement op het grote Bijlmerplein (bij de ING) in de Amsterdamse Poort.
Hiervoor werkte het stadsdeel samen met de winkeliersvereniging en de stichting Wecycle, die recyclen wil bevorderen.

Het programma bestaat uit de Wecycle Roadshow, een Meet & Greet met Sponge Bob (de echte), Anno MC treedt live op met zijn Clean it up rap en de filmpjes van de gelijknamige campagne zijn op een groot scherm te zien.

http://www.zuidoostpartners.nl/artikelen/nieuws/amsterdam-zuidoost-zap-gemeente-van-nederland